Små steg mot en bättre hälsa

mat.jpg

Senaste dagarna har jag verkligen gottat ner mig i ämnet kost - som så många gånger tidigare. Jag läste ju kost och näringslära, har provat både LCHF, Periodisk fasta, Vegansk mat, Vegetarisk kost etc. Jag har lärt mig SÅ mycket, men ändå finns det så mycket kvar att lära sig. Jag vet inte varför jag är så intresserad av hälsa men anledningen till att jag ens började intresserade mig var min krånglade mage. Men nog om det - nu skall jag berätta vad jag lärt mig denna veckan och vad jag kommer att försöka fokusera på framöver.

1. Periodisk fasta är bra för insulin nivåerna, fettförbränningen, magen och åldrandet.
2. Fibrer är bra! Något vi i väst världen äter för lite av, faktiskt nästan hälften så mycket som livsmedelsverket rekommenderar. Finns i > Quinoa, morötter, päron, chiafrön, broccoli, havre, frukt och bär. Fibrer gör att man bajsar mer och behöver dricka mer vatten. Fibrer är bra för tarmfloran (min är ju skadad då jag är glutenintolerant och läkaren ej sett att den läkt helt än)
3. Ät mer grönsaker
4. Soja och tofu är väldigt bra att äta istället för kött. Griskött är mindre bra, nötkött från gräsbetande djur är bättre men generellt behöver vi inte är så mycket kött. Fisken skall vara vild fångad - men jag äter ju inte fisk så det angår inte riktigt mig ändå.
5. Gurkmeja är toppen för tarmen - drick varje dag i shot form med ingefära och chilli.
6. Kolsyra och sötningsmedel är värdelöst för magen, nu blir det vatten med citron, bär eller mynta för mig framöver. Enkelt att bara dricka vatten!
7. Kaffe - drick helst svart! Kasein är inte bra för magen.
8. Nötter är bra mellanmål på språng, ägg och oatleys havreprodukter med. Och frukt!

Här är alltså de saker jag tänker satsa på framöver. Kommer ju ta lite tid att sätta nya vanor men det skall bli så kul, och känns inte svårt att få till när jag redan gör min egen mat (ofta utan mjölk) och kör med periodisk fasta. Det är bättre att lägga till bra mat än att bara ta bort eller sätta förbud till den dåliga. Med bättre mat med fibrer och grönsaker blir man mättare och sockersuget försvinner - så resultatet av de nya vanor kommer säkerligen att bli att man inte vill ha varken socker eller mjölk produkter. Min hälsa är ju prio 1, det får man inte glömma av när vi blir så formade av högtider, samhällets struktur och allt fredagsmys! Är det verkligen värt det?

Jag har under åren ätit ENORMA mängder med kasein, alltså produkter med mjölkprotein i. Allt från propud, kvarg, mjölk, yoghurt, proteinpulver etc. Dessutom har jag ätit mycket socker på helgerna i form av smågodis, samt Cola zero och Nocco med mycket sötningsmedel och kolsyra. När jag läser på om kost och magen så läser jag på food pharmacy, kost doktorn, styrkelabbet och i böcker jag har liggandes hemma.

Det är spännande att förstå hur kroppen funkar. Även fast man ätit dåligt under många år (min barndom var fylld med bullar, falukorv, pasta, bröd, socker) så är det inte för sent att ändra på sin kost. 95% av allt seratonin sitter ju i tarmfloran, så äter man bättre kan man alltså må bättre och känna sig mer lycklig! Så bra!